Laatste alarmering:
Datum 18|05 Tijd 17:39:37 7011DR Rijksweg Gaanderen Ongeval Letsel (amheli) 54796 Prio Hoog Eenheid | Traumaheli LifeLiner 3

Traumaheli LifeLiner 3

maandag 22 mei 2017

Archief

Verwarde personen verdienen de beste zorg (dus van professionele hulpverleners)

Gemaakt: Vrijdag, 02 december 2016 17:21

NEDERLAND - De politie wordt in haar werk regelmatig geconfronteerd met verwarde personen. In het radioprogramma Argos (zaterdagmiddag om 14 uur op Radio 1) komt een aantal collega's van de politie Oost-Nederland (in Nijmegen) aan het woord, dat de worsteling van de politie goed naar voren brengt. Agenten worden soms geconfronteerd met overlast of strafbare feiten, en dan moeten ze optreden. Maar vaak worden die problemen veroorzaakt door mensen die in de war zijn en misschien niet eens weten wat ze doen. Dat vraagt om een andere aanpak.


Om die reden zijn er twee jaar geleden afspraken gemaakt met de zorginstellingen dat zij hun verantwoordelijkheid pakken en expertise inzetten.

 

Het is namelijk veel beter als deze mensen door professionals in een professionele omgeving worden vervoerd en opgevangen. De politie heeft daarom een duidelijk signaal gegeven richting de zorginstellingen dat de opvang en het vervoer echt overpakt moeten worden en dat signaal blijven we geven.

 

Wat niet verandert, is dat de politie altijd betrokken blijft en op zal treden als de openbare orde en de publieke veiligheid of de veiligheid van betrokkene in het geding is; ook na 1 januari 2017. We zullen echter verwarde personen doorgeleiden naar de zorginstellingen zodat zij de opvang krijgen die ze verdienen.

Gewonde door steekvlam bij gaslek

Gemaakt: Vrijdag, 09 december 2016 15:55

DOETINCHEM - Een persoon is vrijdag gewond geraakt door een steekvlam bij een gaslekkage aan de Geert Grotestraat in Doetinchem. De steekvlam ontstond toen bij werkzaamheden aan de straat een gasleiding werd geraakt.

 

De brandweer kwam ter plaatse om de omgeving rondom het gaslek af te sluiten. Er was geen gevaar voor de omgeving, liet de brandweer weten.

 

Medewerkers van Liander hebben de gastoevoer afgesloten en het lek gerepareerd. De Inspectie SZW is een onderzoek gestart.

Sieraden aangetroffen op parkeerplaats in Kilder

Gemaakt: Woensdag, 14 december 2016 16:39

KILDER - Op woensdagochtend 14 december 2016 werd op de parkeerplaats van voetbalclub S.V. KILDER aan de Zuiderstraat 12 A in Kilder sieraden aangetroffen.

 

Wie weet van welke inbraak de sieraden afkomstig kunnen zijn of wie de eigenaar is, wordt opgeroepen zich te melden bij Politie Achterhoek West, telefoonnummer 0900-8844.

Nieuwe mogelijkheden voor slachtoffers van ransomware

Gemaakt: Donderdag, 15 december 2016 16:40

NEDERLAND - De wereldwijde strijd tegen ransomware gaat onvermoeibaar door nu het No More Ransom (NMR) project meer dan 30 nieuwe partners verwelkomt, zowel uit de publieke als de particuliere sector. Doordat meer partners zich aansluiten bij de strijd komen meer decryptietools beschikbaar, die nieuwe mogelijkheden bieden aan slachtoffers van ransomware.

 

Cybercrime-beveiliging online
No More Ransom werd in juli 2016 opgezet door de Nederlandse nationale politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab. Het introduceerde een nieuw samenwerkingsniveau tussen wetshandhavingsinstanties en de particuliere sector om samen ransomware te bestrijden. Op http://www.nomoreransom.org kunnen gebruikers informatie vinden over ransomware en hoe ze zichzelf ertegen kunnen beschermen. Minstens zo belangrijk is dat slachtoffers er sleutels kunnen vinden om hen te helpen gratis hun geblokkeerde apparaten te decoderen en vergrendelde bestanden te ontsleutelen.

 

Nieuwe talen en sleutels
Om slachtoffers uit alle hoeken van de wereld beter te helpen, is de online portal nu niet alleen beschikbaar in het Engels, maar ook in het Nederlands, Frans, Italiaans, Portugees en Russisch. Er wordt momenteel gewerkt aan vertalingen in nog meer talen, die op heel korte termijn zullen worden geïmplementeerd. Vandaag zijn Bitdefender, Emsisoft en Check Point als nieuwe geassocieerde partners toegetreden tot het project. Als gevolg hiervan zijn nieuwe decryptietools/sleutels toegevoegd aan nomoreransom.org. Tot op heden hadden slachtoffers de beschikking over acht gratis tools en konden bijna 6000 mensen hun apparaten met succes decoderen zonder criminelen daarvoor te betalen.

 

22 landen
Nieuwe ondersteunende partners zijn: AnubisNetworks, AON, Armor, APCF, BH Consulting, CECyF (Centre Expert contre la Cybercriminalité Français), Cyberlaws.NET, Cylance Inc., DATTO, Inc, ESET, FS- ISAC (Financial Services – Information Sharing & Analysis Center), G-DATA Software AG, Heimdal Security, s21Sec, Smartfense, SWITCH, Ukrainian Interbank Payment Systems Member Association (EMA), CERT-EU (Computer Emergency Response Team for the EU institutions, agencies and bodies), IRISS CERT (Irish Reporting and Information Security Service), CIRCL.LU (Computer Incident Response Center Luxembourg) en SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team). Daarnaast verwelkomen wij de Oostenrijkse, Kroatische, Deense, Finse Maltese, Roemeense, Singaporese en Sloveense politie als ondersteunende partners, zodat nu in totaal 22 landen bij het project zijn betrokken.

 

Verdienmodel verstoren
Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche: "De kracht van het project is dat we met zoveel mogelijk landen en partners samenwerken om steeds meer slachtoffers te kunnen helpen. Ik ben tevreden dat het project zo goed aanslaat. Samen zullen we al het mogelijke doen om het verdienmodel van criminelen te verstoren".

 

Zowel de particuliere sector en de wetshandhavingsinstanties intensiveren hun inspanningen om cybercriminelen te bestrijden die ransomware gebruiken om hun slachtoffers van grote hoeveelheden geld te beroven. Bewustzijn blijft echter de sleutel tot het succesvol voorkomen van ransomware. Enkele eenvoudige beschermingsmaatregelen kunnen veel schade voorkomen:

 • zorg altijd voor de aanwezigheid van een back-up systeem, zodat een ransomwarebesmetting uw persoonlijke gegevens niet definitief vernietigt;
 • gebruik robuuste antivirussoftware om uw systeem te beschermen tegen ransomware;
 • houd alle software op uw computer up-to-date;
 • vertrouw letterlijk niemand, aangezien elke account kan zijn aangetast.
 • Kijk voor meer informatie en preventietips op www.nomoreransom.org.

Kerstdagen groot feest voor inbrekers in Nederland

Gemaakt: Maandag, 19 december 2016 19:07

De laatste week van het jaar is de kans op een inbraak 40% groter vergeleken met andere weken. Dit blijkt uit onderzoek van Smart Alarm, op basis van politiedata van 2013, 2014 en 2015.

 

Tijdens de kerstdagen komen er gemiddeld 3884 inbraakmeldingen binnen bij de politie. Vooral in de avonduren komen er opvallend veel meldingen van inbraak binnen.

 
Inbraakspits tijdens kerstdiner
Kijkend naar de kerstdagen en de dag na Kerst, was Tweede Kerstdag de afgelopen jaren licht favoriet bij inbrekers. 34,3% van de inbraakmeldingen tijdens Kerst, kwam binnen op Tweede Kerstdag.

 

Vooral tijdens het kerstdiner worden klaarblijkelijk veel inbraken gepleegd. Wanneer men op bezoek is bij familie, vrienden en kennissen, zien inbrekers kennelijk het ideale moment om toe te slaan. Tijdens de kerstdagen kwamen de meeste inbraakmeldingen afgelopen jaar namelijk binnen tijdens de avonduren. Vooral tussen 19:00 en 00:00 is een duidelijke piek zichtbaar in het aantal meldingen.

 

Meeste kerstinbraken in Oost-Nederland
11,7% van de kerstinbraken werd vorig jaar gemeld in politieregio Oost-Nederland. Hierbij gaat het om zowel woning- als bedrijfsinbraken. Ook in de politieregio’s Amsterdam en Den Haag werden veel inbraken gemeld. Beide regio’s waren goed voor 11,2% van alle inbraakmeldingen.

 

Inbrekers waren afgelopen jaar minder actief in de politieregio Zeeland-West-Brabant. ‘Slechts’ 8,8% van het totale aantal meldingen kwam namelijk uit deze politieregio.

 

Bedrijfsinbraken versus woninginbraken
Normaal gesproken wordt 85% van de inbraken in een woonhuis gepleegd, en ongeveer 15% in een bedrijfspand. Tijdens de kerstperiode neemt het aandeel meldingen van woonhuisinbraken met gemiddeld 7% toe.

 

In de politieregio Zeeland-West-Brabant is er sprake van het grootste verschil in het aandeel van woninginbraken tijdens Kerst ten opzichte van andere dagen. Ten opzichte van andere dagen is er in deze politieregio tijdens Kerst namelijk sprake van een stijging van 9,4%. Ook in Noord-Nederland (9,3%) en Oost-Nederland (9,3%) stijgt het aandeel woninginbraken met Kerst sterk.

 

In politieregio Rotterdam is de stijging van het aandeel woninginbraken met 3,6% het kleinst, maar deze regio was (en is) al koploper qua aandeel woonhuisinbraken. Een overzicht van de meldingen van bedrijfsinbraken versus woninginbraken per politieregio, is te vinden op de onderzoekspagina van SmartAlarm.

 

Mogelijke inbraakdrukte Eerste Kerstdag 2016
Komende Kerst zal Eerste Kerstdag mogelijk weer druk zijn voor inbrekers. Uit eerder onderzoek van SmartAlarm werd al duidelijk dat weekenden in december populair zijn bij inbrekers. Dit jaar valt Eerste Kerstdag op een zondag. De verwachting is dan ook dat inbrekers deze dag zullen aangrijpen om op zoek te gaan naar geschikte doelwitten voor een inbraak.
 

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel. Meer tips en informatie vindt u op www.enwij.nl en Betecom.

Aandacht voor relschoppers via Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 20 december 2016 16:59

DOETINCHEM - Vanavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de ernstige ongeregeldheden rond de wedstrijd De Graafschap – Ajax op 8 mei. In de uitzending komen de foto's van 13 verdachten betrokken bij deze rellen in beeld, in de hoop dat iemand ze alsnog herkent.

 

Sinds begin november heeft de politie beelden van mannen die zich schuldig maakten aan openlijke geweldpleging bij De Graafschap gepubliceerd op politie.nl. Het ging hierbij om verdachten van openlijk geweld tijdens twee verschillende wedstrijden in mei. In november zijn in totaal 32 foto's gepubliceerd, met resultaat! Van 16 verdachten is hun identiteit via deze weg bekend geworden. De meesten hebben zichzelf gemeld, een aantal zijn herkend.

 

Op dit moment staan er nog foto's van 16 verdachten op politie.nl, 13 hiervan waren betrokken bij de rellen op 8 mei, rond de wedstrijd tegen Ajax. Vorige week zijn deze foto's getoond via de opsporingsprogramma's van RTV NH en AT5 en vanavond zoomt Opsporing Verzocht in op deze groep.

 

Aanhoudingen
In de afgelopen weken zijn tot nu toe 15 verdachten aangehouden en verhoord. Allen werden uitgenodigd voor verhoor en na verhoor heengezonden. Gaat hierbij om zeven mannen uit Doetinchem en verder mannen uit Terborg, Arnhem, Emmerich, Breda, Winterswijk, Aalten, Didam en Amsterdam. Van vier verdachten moet het verhoor nog gepland worden. Stand van zaken tot op heden is dus dat de politie proces-verbaal opmaakt tegen 19 verdachten. Waarvan 16 in beeld kwamen via publicatie van hun foto, drie anderen zijn binnen de politie herkend op basis van camerabeelden. Dit staat los van de verdachten die op de wedstrijddagen zelf al aangehouden zijn. Alle verdachten zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden tijdens een themazitting.

 

Politiemensen bekogeld
Op 8 mei zorgde met name een grote groep Ajax-supporters die met de trein richting Doetinchem was gekomen voor problemen. De groep dronk (veel) alcohol, was overlastgevend en had geen toegangskaart voor de wedstrijd. De groep ging lopend richting een café aan de Acacialaan, bleef daar hangen en daagde de politie uit. Nadat één van hen aangehouden werd richtte de groep zich op de aanwezige ME. Er werd met van alles gegooid naar de ME, met name met stenen. De ME en de bereden politie vormde een linie en dreef de groep terug. Na de wedstrijd liep de groep richting stadion en werden stenen gepakt uit tuinen en uit een spoorlijn, waarmee de ME opnieuw bekogeld werd. Er zijn diverse charges uitgevoerd door ME en bereden politie.

Drie politiemensen en twee politiepaarden liepen op 8 mei lichte verwondingen op. Zonder hun beschermende kleding en helmen was dat absoluut veel zwaarder letsel geweest. Één ruiter kwam ten val doordat er een tafel in de richting van paard en ruiter werd gegooid. Aan de zijde van de supporters is bij de politie bekend dat twee mannen gebeten zijn door een politiehond en een andere man een hoofdwond opliep omdat hij geraakt werd door een politiepaard.

 

Diverse geparkeerde auto's liepen schade op door alles wat er door de lucht vloog. Naast de groep zonder toegangskaart, hebben diverse supporters afkomstig uit zowel het uit- als het thuisvak zich na de wedstrijd op het terrein van het stadion schuldig gemaakt aan openlijke geweldplegingen, zoals het gooien met spullen en vernielingen.

 

Reacties / tips
Denkt u iemand te herkennen? Geef dat dan door aan de recherche via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Belangrijk daarbij is het doorgeven van het nummer van de juiste foto.

Scooterrijdster onderuit op de Ruimzichtlaan

Gemaakt: Donderdag, 22 december 2016 16:22

DOETINCHEM - Donderdagmiddag omstreeks half 3 heeft er een ongeval plaats gevonden op de Ruimzichtlaan in Doetinchem.

 

Een jongedame is door nog onbekende oorzaak met haar scooter ten val gekomen. De ter plaatse gekomen ambulancedienst heeft de vrouw onderzocht maar zij hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

 

De scooter liep lichte schade op.

Mannen vertellen dat er een gaslek is om woningen binnen te komen

Gemaakt: Donderdag, 22 december 2016 17:04

AMSTERDAM / DOETINCHEM - Dinsdagochtend 20 december 2016 zijn twee 55-jarige mannen aangehouden op verdenking van oplichtingen en diefstallen uit woning. Om de woningen van de slachtoffers in Amsterdam binnen te komen werden babbeltrucs gebruikt.

 

De verdachten zijn in samenwerking met politiemensen van de eenheid Oost-Nederland in Doetinchem en Huissen aangehouden. Bij de doorzoekingen in hun woningen zijn communicatiemiddelen, geld en voertuigen in beslag genomen. De mannen zijn overgebracht naar Amsterdam, gehoord en in verzekering gesteld. Zij worden vrijdag voorgeleid bij een rechter-commissaris.

 

De mannen worden er van verdacht bij zeker 15 voornamelijk bejaarden of hoogbejaarden hun slag te hebben geslagen. Ze zouden daarbij een babbeltruc hebben gebruikt waarbij ze vertelden dat er sprake zou zijn van een gaslek. De bewoners zouden hun waardevolle spullen moeten verzamelen en die werden dan buit gemaakt.

Bakken en braden tijdens de feestdagen; voorkom vlam in de pan!

Gemaakt: Donderdag, 22 december 2016 17:53

Een uitgebreid kerstdiner, lekker gourmetten, oliebollen bakken; het hoort er allemaal bij de laatste weken van het jaar. Maar olie en vet kunnen uitslaande brand veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Voorkom vlam in de pan. Toch brand? Gebruik dan geen blusdeken! 

 

Tips tijdens het bakken en braden:

 • Doe niet te veel olie of vet in de pan, zodat de vloeistof niet zo snel over de rand loopt.
 • Houd de pan in de gaten, zodat u direct kunt ingrijpen als de vlam toch in de pan slaat. Laat u niet afleiden door de gezellige drukte in de woonkamer.
 • Houd kinderen tijdens het bakken en braden weg bij het fornuis, en laat ze niet alleen in de keuken.

 

Een vlam in een pan of een frituurbrand kunt u niet blussen met een blusdeken. Blus brandende olie of brandend vet ook nooit met water! Water in heet vet of olie veroorzaakt een grote explosie. 

 

Bij een vlam in een (frituur)pan doet u het volgende: 

 • Bedek, indien mogelijk, uw handen / trek ovenhandschoenen aan.
 • Dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan (plaats de deksel of pan van u af).  
 • Zet de warmtebron uit.
 • Doe de afzuigkap uit.
 • Laat de pan met de deksel staan totdat deze volledig is afgekoeld (tenminste een uur).
 • Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer.

Gewonde bij grote brand in werkplaats aan de Keppelseweg

Gemaakt: Vrijdag, 23 december 2016 16:09

DOETINCHEM - Aan de Keppelseweg in Doetinchem woedt vrijdagmiddag een grote brand. De rookwolken slaan groots uit het pand.

 

De brandweer werd omstreeks 12:25 uur opgeroepen voor de brand. Het gaat om een uitslaande brand in een werkplaats van een transportbedrijf waarbij veel rook vrij komt. In deze werkplaats staan onder andere gasflessen. Tijdens werkzaamheden in de werkplaats is er iets flink mis gegaan waardoor deze brand ontstond.

 

Het slachtoffer ontdekte het vuur en is daarop naar binnen gegaan en vervolgens gewond geraakt. Hij is door een omstander gekoeld en na behandeling in het ziekenhuis naar in het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht.

 

Hoe de brand is ontstaan, wordt nog onderzocht.

Ongeval met vrachtauto en meerdere personenauto's op de N317

Gemaakt: Vrijdag, 23 december 2016 16:17

HUMMELO - Op de rijksweg N317 tussen Hummelo en Laagkeppel, is vrijdag rond half 2 een aanrijding ontstaan tussen een vrachtauto en meerdere personenauto's.

 

Brandweer, politie en ambulance zijn uitgerukt. Het ongeval vond plaats bij de rotonde die is afgesloten door de politie, vanwege de brand bij Langerak/Doetinchem. De vrachtauto is vermoedelijk op de 3 personenauto's gereden. De inzittenden zijn door ambulance medewerkers nagekeken. De brandweer heeft niemand hoeven te bevrijden.

Poes zit bekneld onder motorkap van auto

Gemaakt: Vrijdag, 23 december 2016 17:27

DOETINCHEM - Vrijdagmiddag omstreeks 16:00 werd de brandweer van Doetinchem gevraagd hulp te bieden aan de dierenambulance, aan de Keppelseweg was een poes bekneld komen zitten onder de motorkap van een kleine personenauto.

 

Het onfortuinlijke dier zat vast tussen de carrosserie en de motor, de brandweer heeft enkele onderdelen van de wagen moeten halen om de poes te kunnen bevrijden. Medewerkers van de dierenambulance hebben zich daarna ontfermd over het beestje, de poes maakt het naar omstandigheden goed.

 

De auto raakte bij het incident licht beschadigd, de brandweer heeft enkele onderdelen moeten verwijderen. Hoe groot de schade exact is, is niet bekend.

Nederlanders in de file voor vuurwerk in Duitsland

Gemaakt: Donderdag, 29 december 2016 16:32

BUNDE - Klappen worden er nog net niet uitgedeeld, maar verder gaat het er weinig zachtzinnig aan toe bij de Lidl in het Duitse plaatsje Bunde, net over de grens bij Bad Nieuweschans.

 

Tientallen Nederlandse mannen en jongens duwen, schreeuwen, en worstelen zich een weg naar het magazijn waar Lidl-medewerkers een partij vuurwerk proberen uit te pakken. De pijlen en rotjes worden de medewerkers uit de handen gegrist en in gereedstaande boodschappenkarren gelegd. Karren die merendeels door vrouwen worden bestuurd. Wie een partij Duits vuurwerk heeft bemachtigd, moet nog een hobbel nemen: het smokkelen van de goederen naar Nederland. Immers, het Nederlandse Vuurwerkbesluit bepaalt dat alleen vuurwerk dat is voorzien van een Nederlandse handleiding mag worden ingevoerd. Ook moet het import-vuurwerk aan de strenge Nederlandse veiligheidstesten zijn onderworpen. Het Duitse supermarktvuurwerk voldoet aan geen van deze eisen. Echter doen de Nederlandse opsporingsambtenaren niet zo moeilijk over het import, 'Als het voor privégebruik is en er geen gekke dingen zoals lawinepijlen bij zitten' verklaard een opsporingsambtenaar aan de Volkskrant.

Brandweer redt bewoner uit brandend appartement

Gemaakt: Zaterdag, 31 december 2016 18:41

DOETINCHEM - In een appartementencomplex aan de Gasthuisstraat te Doetinchem is omstreeks 16:20 brand ontstaan in een woning, de brandweer heeft opgeschaald naar middelbrand.

 

De brandweer is met een tankautospuit en een hoogwerker ter plaatse, de brand was uitslaand. De bewoner is gewond geraakt en heeft een raam moeten openen om adem te kunnen halen, de bewoner is door de brandweer uit de woning gehaald en is per ambulance met onbekend letsel naar het Slingeland ziekenhuis vervoerd.

 

Volgens de brandweer had een kunststof tafeltje in de woning van de man vlam gevat. De man zag kans naar een slaapkamerraam te vluchtten, maar kwam daar in de val te zitten. De brand is kort maar hevig geweest, de schade aan het appartement is behoorlijk.

 

Update

Onderzoek wijst uit dat de brand in het appartement is ontstaan door brandende kaars in een kerststukje.

Coniferen in brand door vuurwerk

Gemaakt: Zondag, 01 januari 2017 07:02

DOETINCHEM - Oudejaarsnacht omstreeks twee uur is er een brand uitgebroken aan de Rooseveltstraat in Doetinchem.

 

Door vuurwerk is er brand ontstaan in een confineerhaag. De brandweer heeft het vuur geblust en weten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de woning.

Traumaheli landt op de A18 voor hulp aan 4-jarig kind

Gemaakt: Maandag, 02 januari 2017 22:22

DOETINCHEM - Op maandag 2 januari 2017 omstreeks 17.30 uur kreeg ambulancepersoneel op de A18 ter hoogte van Doetinchem ondersteuning van een Mobiel Medisch Team die per helikopter werd ingevlogen. Dit omdat een 4-jarig kind mogelijk hersenletsel had opgelopen ten gevolge van een val.

 

Gelet op de locatie waar de ambulance stond werd door de piloot besloten in de berm nabij de afrit Doetinchem-Oost te landen. Als gevolg van de landing waren alle rijbanen ter hoogte van de afslag afgesloten. Verkeer komende vanuit Varsseveld werd over de uitvoegstrook geleid.

Freek (17 jaar) activeert zelf het luchtalarm

Gemaakt: Woensdag, 04 januari 2017 16:43

APELDOORN - Zo'n kans krijg je niet snel, maar Freek (17 jaar) uit Veenendaal kon zijn geluk niet op toen hij op maandag 2 januari om 12 uur zelf het luchtalarm mocht activeren in de Meldkamer Oost-Nederland (MON) in Apeldoorn. Elke eerste maandag van de maand neemt de spanning toe bij Freek. De sirene gaat zo af! Familie en vrienden kunnen rekenen op een e-mail van Freek om ze daarop te attenderen. Menigmaal heeft hij zijn ouders verzocht het geluid op te nemen. En ook op school wil Freek graag het luchtalarm goed kunnen horen en gaan, in overleg met de leerkracht, speciaal voor Freek de ramen en deuren open.

 

Fascinatie
Zijn fascinatie voor het luchtalarm begon zo'n 5 jaar geleden toen Freek schrok van het harde geluid. Vanaf dat moment wilde hij alles weten. Waar komt het geluid vandaan? Hoe werkt het precies? Zijn moeder vertelt: "Freek heeft een verstandelijke beperking en leert daarom niet zo snel als anderen. Doordat hij zich ging interesseren in het luchtalarm heeft hij leren klokkijken. Hij kan nu plannen en met een agenda werken. Hij weet alle 'luchtalarm-dagen' voor 2017 uit zijn hoofd." "De volgende is op 6 februari", weet Freek. Jeroen Nagtegaal, centralist MON, checkt het even op de computer en natuurlijk heeft Freek gelijk!

 

Dat het luchtalarm zijn grote passie is, laat Freek zien met een zelfgemaakte alarmpaal. Thuis houdt hij zorgvuldig bij wanneer deze getest moet worden en via een zelfbedacht systeem weet hij precies wanneer het 12 uur is. Eerder heeft hij al in Veenendaal met een hoogwerker een alarmpaal van heel dichtbij gezien. Aan een sleutelhanger die hij altijd om heeft, hangt de foto van die paal. Dat hij nu te gast mag zijn op de meldkamer vindt Freek helemaal te gek. Jeroen laat hem zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. Om 12 uur precies drukt Freek de knop in en activeert daarmee alle alarmpalen in een groot deel van Gelderland en Overijssel.

 

Met een brede lach luistert hij vervolgens aandachtig naar de sirene die door het opengezette raam klinkt. Voor deze bijzondere gelegenheid krijgt Freek tenslotte een diploma uitgereikt dat hij geslaagd is voor het bedienen van het waarschuwingsalarmeringssysteem. Wat een bijzonder moment." Straks ga ik met mijn ouders naar vrienden in Hattem. Ik ga ze meteen vragen of ze het alarm ook gehoord hebben!", zegt Freek enthousiast.

 

Hoe zit het ook alweer?
Het waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS) waarschuwt mensen voor rampen. Men wordt dan verzocht naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en radio en/of tv aan te zetten. Elke eerste maandag van de maand (m.u.v. feestdagen) worden de alarmen getest. Nederland telt ruim 4000 zogeheten WAS-palen.

 

Luchtalarm wordt vervangen door NL-Alert
Het alarm gaat uiterlijk 2020 verdwijnen. Vanaf dan is NL-Alert (voor mobiele telefoon) het belangrijkste alarmmiddel van de overheid. Kijk voor meer informatie over NL-Alert op www.crisis.nl/nl-alert.

Chauffeur vuilniswagen dumpt lading brandend afval

Gemaakt: Woensdag, 04 januari 2017 17:32

DOETINCHEM - Woensdag omstreeks 16:50 uur is de brandweer opgeroepen voor een brand op de Doetinchemseweg / Braamtseweg in Doetinchem.

 

Bij aankomst van de brandweer bleek het te gaan om brandend afval uit een vuilniswagen. De chauffeur ontdekte de brand zelf en heeft op tijd zijn lading gelost op de openbare weg. Daardoor bleef de vrachtwagen gespaard. Vanwege de bluswerkzaamheden ontstond er een korte file.

Fietser aangereden op oversteekplaats Bezelhorstweg

Gemaakt: Donderdag, 05 januari 2017 16:40

DOETINCHEM - Op de Bezelhorstweg in Doetinchem vond donderdagmorgen omstreeks 11:30 een ongeval plaats, ter hoogte van het zwembad werd een fietser aangereden door een automobilist.

 

Op een oversteekplaats heeft de bestuurder van de auto de fietser over het hoofd gezien, met een aanrijding tot gevolg. De fietser is hierbij gewond geraakt en per ambulance naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gebracht, de automobilist kwam met de schrik vrij. De aard van de verwondingen van de fietser is onbekend.

 

Vermoedelijk heeft de laagstaande zon te maken met het ongeval, de politie onderzoekt de exacte toedracht.

Autodief in de kraag gevat

Gemaakt: Zaterdag, 07 januari 2017 17:39

DOETINCHEM - De politie heeft vrijdagochtend 6 januari een 29-jarige man uit Doetinchem aangehouden nadat hij een bestelwagen had gestolen.

 

De eigenaar van de auto meldde rond 10.15 uur dat zijn bestelwagen was weggenomen vanaf de Industriestraat. Agenten keken direct uit naar de auto en zagen deze op de kruising van de Stationsstraat met de Terborgseweg voor de verkeerslichten staan. Zij hebben de bestuurder aangehouden. Deze is na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt dossier op. De auto is terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Brandweermannen gewond na botsing tegen boom

Gemaakt: Zaterdag, 07 januari 2017 23:39

LOCHEM - Bij een verkeersongeval op de N346 bij Lochem is een brandweerwagen van de weg gegleden. Twee brandweermannen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

 

De brandweerwagen was onderweg naar een verkeersongeval, maar kwam zelf naast de weg tegen een boom tot stilstand. Een brandweerman zat met zijn voet vast in het voertuig.

 

Brandweercollega's uit Laren hebben hun collega uit zijn benarde positie gehaald. Het slachtoffer is onderzocht door ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis gebracht. De chauffeur van de brandweer is uit voorzorg ook naar het ziekenhuis gebracht.

 

De andere brandweermannen bleven ongedeerd. De brandweerwagen wordt afgesleept. De N346 is vanwege de gladheid afgesloten.

Coop supermarkt korte tijd ontruimd wegens rookontwikkeling

Gemaakt: Dinsdag, 10 januari 2017 20:20

VARSSEVELD - Dinsdag omstreeks 19:10 uur werd er een brand gemeld aan de Spoorstraat in Varsseveld. Het zou gaan om de Coop supermarkt.

 

Bij aankomst van de brandweer betrof het rook in de koelcel wat door het personeel ontdekt werd. Er werd een indringende lucht geroken, de motor van de koelcel is de oorzaak.

 

De winkel is enige tijd ontruimd geweest. De brandweer heeft de winkel geventileerd en daarna weer vrijgegeven.

Brandweer verwijdert gevaarlijk hangende tak

Gemaakt: Woensdag, 11 januari 2017 17:50

DOETINCHEM - Woensdagmiddag om 17:07 uur is er een melding binnen gekomen van een stormschade aan de Kelderlaan in Doetinchem.

 

Een tak was losgebroken en moest worden verwijderd door de brandweer, een hoogwerker is ingezet om de tak van de boom te verwijderen.

Gestolen goederen naar de voedselbank

Gemaakt: Donderdag, 12 januari 2017 15:56

DOETINCHEM - De politie heeft onlangs een aantal verdachten aangehouden welke enorm veel gestolen goederen en etenswaren bij zich hadden.

 

Het onderzoek is afgerond en helaas heeft de politie niet bij alle goederen een eigenaar kunnen vinden. Daarom hebben ze, met goedkeuring van de officier van justitie, alle goederen zonder eigenaar geschonken aan de voedselbank. Deze waren er gelukkig erg blij mee en kwamen de goederen vandaag ophalen.

Scooterrijder aangereden op de Expeditieweg

Gemaakt: Donderdag, 12 januari 2017 18:07

DOETINCHEM - Op de Expeditieweg in Doetinchem vond omstreeks 18;15 een aanrijding plaats, een scooterrijder kwam in botsing met een auto.

 

De automobilist zag de scooter, die van het viaduct van de Braamtseweg kwam, over het hoofd met een aanrijding als gevolg. Beide voertuigen liepen flinke schade op, er is niemand gewond geraakt. Voor de scooter is vervoer geregeld, de automobilist kon zijn weg vervolgen.

Winters en stormachtig weer voorspeld

Gemaakt: Donderdag, 12 januari 2017 22:14

NS en ProRail nemen maatregelen om de verwachte sneeuwval tegen te gaan. Vooral in het midden en het zuiden van Nederland wordt vrijdagochtend winters en stormachtig weer voorspeld.

 

Het KNMI geeft zelfs code geel af voor sneeuwval en zware windstoten.

 

Er wordt extra treinpersoneel ingezet. Treinen zullen aan de onderkant worden behandeld met glycol zodat er geen sneeuw en ijs aan blijft plakken. Ook zullen warmtekanonnen worden ingezet.

 

Ook problemen op de weg
Sneeuw en gladheid kunnen ook het verkeer op de weg vrijdagochtend parten gaan spelen. Het wordt opnieuw een gure dag met zelfs kans op een noordwesterstorm aan de kust. Vooral in het oosten van het land kan de sneeuw op de weg gevaarlijk zijn.

 

Vanaf het weekend houdt het winterweer aan en kan het weer gaan sneeuwen. ’s Nachts kan het plaatselijk licht vriezen. Na het weekend daalt de temperaturen verder en krijgen we een paar echte vorstdagen. De schaatsten kunnen dus uit het vet gehaald worden.

Automobilist rijdt door na aanrijden fietser

Gemaakt: Woensdag, 18 januari 2017 16:32

DOETINCHEM - Dinsdag 17 januari omstreeks 18:10 uur is een persoon van de fiets afgereden door een personenauto. Dit heeft plaatsgevonden op de Vancouverstraat in Doetinchem.

 

De melder heeft daarbij, een tot nu toe onbekend gebleven, getuige gezien. Wil diegene, of andere getuigen zich melden bij de politie Doetinchem via 0900-8844.

Let op: Fakemail Politie Nederland in omloop

Gemaakt: Donderdag, 19 januari 2017 19:26

NEDERLAND - Op dinsdag 17 januari zijn bij de politie verschillende telefoontjes binnen gekomen van mensen die een mail hadden ontvangen met als afzender Oproeping Politie. In de inhoud wordt gesuggereerd dat er een klacht bij de politie in Drachten is ingediend. Dat betreft een fakemail. In die fakemail wordt een downloadlink aangeboden. 

Let altijd goed op de afzender van een e-mail. Download nooit bestanden bij mails als u de afzender niet kent. In de mails die de politie deze week verstuurt staat geen link en hoeft niets te worden gedownload. 

De politie in Noord-Nederland verstuurt deze week een mail naar ruim 20.000 e-mailaccounts met het advies om de inloggegevens te wijzigen. Deze actie is een uitvloeisel van een cybercrime-onderzoek waaraan op 13 oktober publiciteit werd gegeven.

Bij de verdachte in dat onderzoek is computerapparatuur in beslag genomen. Daarop zijn duizenden inloggegevens van mensen aangetroffen. De politie weet dat er inloggegevens zijn gebruikt om online aankopen te doen op andermans naam, anderen op te lichten of accounts te krijgen op goksites. Of alle aangetroffen inloggegevens daadwerkelijk zijn misbruikt is niet te achterhalen. Desondanks adviseert de politie alle mensen waarvan de mailadressen op de computer van de verdachte zijn aangetroffen, hun inloggegevens te wijzigen.

Bedrijf aan de Hogeweide ontruimd na brand in verlichtingsarmatuur

Gemaakt: Vrijdag, 20 januari 2017 17:25

DOETINCHEM - Bij een bedrijf aan de Hogeweide in Doetinchem werd rond 16:25 uur een brandlucht waargenomen, er bleek daadwerkelijk iets te branden.

 

Personeel van Arbor Media heeft een brandje ontdekt in een verlichtingsarmatuur, ze hebben het zelf proberen te doven maar dit is niet gelukt. De BHV-er van het bedrijf heeft het pand ontruimd en de brandweer gebeld. Vanwege de lokatie in een bedrijfsverzamelgebouw heeft de brandweer opgeschaald naar middel brand.

 

De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd, er is niemand gewond geraakt.

Inbrekers laden wasmachines en koelkasten in bestelbus

Gemaakt: Zondag, 22 januari 2017 17:39

LEUTINGEWOLDE - Dankzij een oplettende getuige kon de politie in de nacht van zaterdag op zondag drie inbrekers aanhouden.

 

De mannen hadden kort daarvoor bij een loods van een witgoedhandel aan de Turfweg de toegangsdeur vernield en meerdere goederen, oa. wasmachines en koelkasten, weggenomen en in een bestelbus geladen. Hierna waren ze weggereden in de richting van Leek. De gealarmeerde politie kon dankzij de goede beschrijving van het voertuig door de getuige de mannen op de Oude Postweg in Midwolde aanhouden. De goederen en bestelbus werden in beslag genomen en de verdachte, 18 en 43 jaar uit Groningen en 22 jaar uit Doetinchem werden ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.